GENEL DUYURU

**HOŞGELDİNİZ** BUGÜN SİZLERLE  YAZAR ... İLE YAPTIĞIMIZ RÖPORTAJ İLE KARŞINIZDAYIZ. . *** *** *** NOT: RÖPORTAJ YAPTIRMAK İSTEYENLER MAİL ADRESİMİZDEN İLETİŞİME GEÇEBİLİRLER. *** TAKİPTE KALIN...

KİTABA DAİR YAYIN AKIŞI

**HOŞGELDİNİZ** Kültür ,sanat ve edebiyat konularını içerisine alan geniş çaplı bir vizyon kanalı olan cahit TV sen iyi bir insansın ve her bilginin en sağlıklısına layıksın diyerek ten faydalı bilgiler vererek size yararlı olmaya çalışacak. . *** *** *** *** KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN...

8 Eylül 2020 Salı

HATİCE DÖKMEN İLE KEMİK ÇAYI



1)Bir önceki kitabınız “Kum Gibi“ oldukça ses getirdi. Bunu neye bağlıyorsunuz?


Çok neden var bu konuda ama en önemli neden sanırım kahramanlarım Dara ve Meryem’in çok içimizden birileri olması gibi geliyor bana. Kitap yayımlandığından beri en çok gençlerin ilgisini çektiğini fark ettim. Okurlardan çok olumlu yorumlar aldım. Sonuç olarak çok okura ulaşmasının nedeni gençlerin kahramanları içselleştirdiklerine bağlıyorum ki bu da beni oldukça mutlu edi

2)Son kitabınızın ismi “Kemik Çayı” Bu isim okurlara ne çağrıştırmalı?

Bildiğiniz gibi “Kemik Çayı” bir öykü kitabı. İçindeki öykülerden birinin adı da “Kemik Çayı” Genelde öykü kitaplarında kitabın içindeki öykülerden birinin adı kitabın adı olur. Ben de usulü bozmadım ve öykülerimden birinin adını verdim kitaba. Neden onu seçtiğime gelince ilgi ve merak uyandırabileceğini düşündüm.

3)Kapak tasarımı oldukça dikkat çekici. Vermek istediğiniz mesaj nedir?

Kitaptaki öyküler genel olarak kadına dair öyküler. Hatta kahraman bir çocuk ve ya bir erkek gibi görünen öykülerin de arka planında kadının örselenmişliği, sıkışmışlığı, sinmişliği, suç-günah-ayıp sarmalında sıkışmışlığı vardır. Hasılı kadınların boyunlarında çoğunlukla bir el vardır, onu sıkan, engelleyen. Kitapta daha ziyade kadın boynuna uzanan manevi elleri konu etmeye çalıştım. Bu eller, koca, baba,anne,evlat, mahalle baskısı, sokak gibi pek çok nedenin elleri.

4)“Gökyüzünün yarısını kadınlar taşır” ifadesinde anlatmak istediğiniz nedir?

Çin atasözü bu. Çinliler bu sözü hangi anlamda kullanır bilmem ama ben kitaba alt başlık olarak ve kadın-erkek eşitliğini anlatabilecek daha güzel bir söz düşünemedim. Dünya’nın yarısı erkek, yarısı kadın. Dolayısıyla gökyüzünün yarısını erkekler, yarısını da kadınlar taşıyor. “Gökyüzünün yarısını kadınlar taşır” cümlesi içimi açıyor. Sonuç olarak bu alt başlıkla kadınla erkeğin eşit olduğunu vurgulamaya çalıştım.

5)Kitabın yazım sürecinde zorlandığınız bir kısım ya da başınızdan geçen bir olay oldu mu ve paylaşmak ister misiniz?

Tabii ki var. Kitabın daha önceki adı “Ufumdan Öp Beni Anne” idi. Sonra bir arkadaşım bu ismin çocuk kitabını andırdığını, onun yerine “Kemik Çayı” isminin daha yakışacağını söyledi. Çok mantıklı buldum arkadaşımın görüşünü ve böylece adı “Kemik Çayı” oldu.

Bir başka anı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Kadın Hikâyeleri adı altında bir yarışma açmıştı. Yine aynı arkadaşım bu yarışmaya girmemi ısrarla istedi. Ben de bu kitabın içinde yer alan “R’leri Söyleyemeyen Çocuk” adlı öykümle yarışmaya katıldım. Sonuçta öyküm birincilik ödülü aldı. Arkadaşım Münire Çalışkan Tuğ’a bu vesileyle bir kez daha teşekkür ederim.

6)Kitapseverlerin kitabınızı okuduklarında kendilerine ne katacağını düşünüyorsunuz?

Her şeyden önce hepimizin insan olduğunu, kadın-erkek ayrımcılığı taşımaksızın birbirimize tutunmamız gerektiğini, ailenin direği olan kadınları eğitmemiz gerektiğini bir kez daha masaya yatıracaklarını umuyorum. Çünkü kadınlarımızı eğitmeden sağlıklı nesiller yetiştiremeyiz.

7)Kitabın içeriği hakkında bilgi verir misiniz?

Daha önceki soruda da üzerinden geçtiğimiz gibi, kitabın içindeki öyküler genellikle kadın odaklı. Kadın odaklı görünmeyenlerin arkasında bile kadın hikâyeleri var. Her birini farklı teknik ve farklı üslupla kaleme aldığım öykülerde kadına dair pek çok şey görebilirsiniz.

8)Okurlara önerebileceğiniz kitaplar var mı?

Yaşar Kemal, Sabahattin Ali, Bekir Yıldız gibi pek çok Türk edebiyatı ustalarının kitaplarını okumalarını öneririm. Ayrıca Jack London’ın “Martin Eden”ini hatta bütün eserlerini ve Jose Saramago’nun “Körlük”, Virginia Woolf’un “Kendine Ait Bir Oda” adlı kitapları okumalarını öneririm. 
Hatice Dökmen kimdir kısaca kendinizden bahseder misiniz? 

Hatice Dökmen her şeyden önce iki kız evladın annesi, dört torunun anneannesi bunların yanı sıra yazan, yazmak isteyenlere yazmanın yolunu yordamını öğreten biri diyelim. 

9)Hatice Dökmen kimdir kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Hatice Dökmen her şeyden önce iki kız evladın annesi, dört torunun anneannesi bunların yanı sıra yazan, yazmak isteyenlere yazmanın yolunu yordamını öğreten biri diyelim. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapmış olduğunuz yorum için teşekkür ederiz...