GENEL DUYURU

**HOŞGELDİNİZ** BUGÜN SİZLERLE  YAZAR ... İLE YAPTIĞIMIZ RÖPORTAJ İLE KARŞINIZDAYIZ. . *** *** *** NOT: RÖPORTAJ YAPTIRMAK İSTEYENLER MAİL ADRESİMİZDEN İLETİŞİME GEÇEBİLİRLER. *** TAKİPTE KALIN...

KİTABA DAİR YAYIN AKIŞI

**HOŞGELDİNİZ** Kültür ,sanat ve edebiyat konularını içerisine alan geniş çaplı bir vizyon kanalı olan cahit TV sen iyi bir insansın ve her bilginin en sağlıklısına layıksın diyerek ten faydalı bilgiler vererek size yararlı olmaya çalışacak. . *** *** *** *** KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN...

31 Ocak 2024 Çarşamba

YAZAR MERVE KIYMAZ

1)Hikayelerinizdeki karakterleri nasıl oluşturuyorsunuz?

Kitabım fantastik ve mitolojik öykülerden oluşuyor. Olay öyküsü temelli kurgular olduğu için ben ilk olarak konuyu belirliyorum dolayısıyla karakterlerim olayın gidişatına göre doğuyor. Onları yaratırken kendimi olayların ortasına yerleştiriyorum ve olan biten her şeyi karakterin gözünden görmeye çalışıyorum. Böylece olay örgüsü karakteri kendi çağırıyor. Daha sonra tüm özelliklerini belirleyip hikâyeye uygun anlamlı bir isimle karakterimi tamamlıyorum.

2)Çocukların anlayabileceği karmaşık konuları nasıl basitleştiriyorsunuz?

Çocuk kitabı yazmadığım için basitleştirme yapmıyorum.

3)Öykü kitabı yazarlarının kitabı çıkarırken yaşadığı zorluklar neredir?

Genel olarak roman türüne olan ilgi daha yüksek olduğu için ülkemizde ciddi bir öykü okumama durumu olduğunu düşünüyorum. Olay akışının daha uzun soluklu olması bekleniyor. En azından benim aldığım eleştirilerin birçoğu bu konu üzerineydi. Bu da biz öykü yazarlarının kitabın tanıtı ve satışı konusunda zorlanmamıza neden olabiliyor.  Bu anlamda biraz riskli bir tür ancak az sözle çok şey anlatmaya çalışıyoruz. Onun dışında kendi adıma yayınevimle bir sıkıntı yaşamadım. Sadece ilk kitabım olması dolayısıyla tanınmış yazarların aksine kendimi ve kitabımı tanıtmak bazen güç olabiliyor.

4)Yazma sürecinizde ilham kaynaklarınız nelerdir?

Yazma sürecinde genel olarak dünya mitolojisinden, yaşanmış esrarengiz olaylardan ve kendi hayal dünyamdan yararlanıyorum. Dört yaşında dünya tatlısı bir oğlum var. Onunla da her günümüz bir hayali evrende geçiyor ve oğlumla birbirimizi besliyoruz. Onun muhteşem hayal gücünden de her fırsatta ilham aldığım doğrudur.

5)Hikayelerinizdeki mesajları nasıl güçlendiriyorsunuz?

Hikayelerimde genel olarak bir mesaj verme çabasında değilim. Ancak olay örgüsünü güçlendirmek adına gerçek hayatta yaşanmış olaylardan, yapılan bilimsel araştırmalardan ve önemli şahsiyetlerin sözlerinden yararlanıyorum. 

6)Okuma alışkanlığını geliştirmek için çocuklara nasıl ilham verebiliriz?

Okuma alışkanlığını kazandırmanın öncelikle ebeveynlerin görevi olduğunu düşünüyorum. Ebeveynler kendileri kitap okuyarak ve çocuklara yaşlarına uygun ilgilerini çekebilecek kitaplar temin ederek onlara kitapları sevdirebilirler. Kitapların bulunduğu ortamda büyüyen çocuk bu alışkanlığı doğal yollarla kazanabilir. Bu noktada çocukların ilgi alanlarını çok iyi bilmek onları iyi tanımak önemlidir. hangi kitabın, hangi konunun onları çekeceğini bilirsek alışkanlığı kazandırmak da kolay olacaktır.

7)Kitap yazmaya başlamak isteyenlere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Kitap yazmak öyle basit bir iş değildir. İki kelimeyi yan yana getirebilen herkes bir şeyler yazabilir ancak okunma değeri olan bir eser meydana getirmek isteniyorsa öncelikli olarak çok okumakla işe başlanmalıdır.  Okumak, kelime haznemizi genişletir ve yazdıklarımızın alt yapısının sağlam temeller üzerine oturmasını sağlar. Kitap okuma alışkanlığı olmayan kimseler yetkin bir kitap ortaya çıkaramazlar. Kitap yazmayı düşünenlere bol bol kitap okumalarını ve güzel Türkçemizin kurallarını öğrenmelerini tavsiye ediyorum.

8)Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

İsmim Merve Kıymaz. 1991 yılı Ayvalık doğumluyum. Evliyim. Dört yaşında bir oğlum var. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunuyum. Formasyon eğitimimi Bartın Üniversitesi'nde tamamlayıp Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olmaya hak kazandım. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Programında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Gelişi Bölümlerini bitirdim. Yaratıcı Yazarlık konusunda birden çok sertifikam var. Dumlupınar Üniversitesi Sertifika Programı kapsamında Yaratıcı Drama Eğitmeni sertifikasını aldım. İkamet ettiğim Karaman ili Başyayla İlçesinde Halk Eğitim Merkezinde gençlere yönelik tiyatro ve drama eğitimi veriyorum.  Yazı-yorum Akademi bünyesinde yazar Zeynep Eşin'den Öykü Atölyesi dersleri kapsamında ilk öykü kitabım Mermer Cadıları'nı çıkardım. Atölye derslerine halen devam ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapmış olduğunuz yorum için teşekkür ederiz...